prostatitis akut: gejala jeung fitur perlakuan

Prostatitis akut mangrupikeun peradangan tepa tina prostat kalayan gejala anu ningkat gancang. Kasakit ieu dipirig ku nyeri parna sarta gangguan kemih. Beda sareng prostatitis congestive, bentuk peradangan baktéri atanapi inféksi henteu gumantung kana umur sareng sering dipendakan dina pamuda.

Naon Dupi Prostatitis Akut?

Prostatitis akut ngembang alatan penetrasi agén patogén kana kelenjar prostat. Inféksi asup tina uretra ngaliwatan réfluks kemih, atawa ngaliwatan aliran getih umum, ku ayana fokus kronis inféksi.

Kasakit dicirikeun ku kanaékan gancang dina gejala jeung formasi foci of purulent lesions tina jaringan prostat.

Agén inféksi tina kasakit bisa asup kana kelenjar prostat tina réktum. Dina hal ieu, kasakit ieu provoked ku mikroorganisme opportunistic, paling sering - Pseudomonas aeruginosa. Ngembangkeun prosés radang disababkeun ku panurunan dina kekebalan atanapi ayana kasakit concomitant tina sistem genitourinary lalaki.

Kecap "akut" hartina symptomatology diucapkeun, sadaya bagian tina kelenjar prostat aub dina prosés patologis, naha éta kasakit téh hésé. prostatitis akut ieu dipirig ku gejala kaayaan mabok jeung muriang.

Alesan pikeun pangwangunan

Anu jadi sabab prostatitis akut nyaéta mikroorganisme patogén sareng opportunistik. Dina kasus nu pertama, prosés radang disababkeun ku kasakit dikirimkeun séksual. Penurunan kekebalan saatos hubungan seksual anu teu dijagi tiasa nyababkeun asupan Chlamydia, gonococcus sareng Trichomonas kana kelenjar prostat. Seringna, prostatitis akut nyababkeun ureaplasma.

Tapi, di hal nu ilahar, lalaki anu Nyanghareupan prostatitis akut, ngembangkeun anu disababkeun ku mikroorganisme opportunistic - Staphylococcus aureus, Escherichia coli na Pseudomonas aeruginosa. Dina kaayaan normal, mikroorganisme ieu salawasna aya dina awak manusa, sarta aktivitas kaleuleuwihan maranéhanana, provoking ngembangkeun peradangan akut, lumangsung ngalawan latar tukang panurunan dina kekebalan.

kuman ngabalukarkeun prostatitis akut

Mikroba patogén anu kondisional salawasna aya dina awak manusa sareng henteu nunjukkeun diri ku cara naon waé kalayan kekebalan anu kuat.

Cukup sering, inféksi asup kana kelenjar prostat tina ginjal atanapi kandung kemih. Ieu lumangsung ngalawan latar tukang cystitis atanapi Pyelonephritis. Faktor anu nyababkeun ngembangkeun panyakit:

  • gangguan sirkulasi dina organ pelvis;
  • turunna kekebalan;
  • hipotermia awak;
  • setrés;
  • ayana fokus kronis inféksi dina awak;
  • kelamin teu dijagi;
  • kakurangan vitamin;
  • trauma séks;
  • gangguan hormonal;
  • kaayaan mabok awak alatan kémoterapi atawa terapi radiasi.

Sadaya faktor ieu nangtukeun lemahna pertahanan imun. Éta ngalawan latar tukang turunna kekebalan, boh umum sareng lokal, prosés radang berkembang.

Severity gejala jeung severity kursus peradangan gumantung kana kaayaan pertahanan imun jeung ayana kasakit concomitant.

Kasakit ngalawan anu résiko ngembangkeun prostatitis akut di lalaki luhur:

  • kasakit urolithiasis;
  • cystitis;
  • Pyelonephritis;
  • kasakit dikirimkeun séksual;
  • hemoroid;
  • candidiasis;
  • proctitis;
  • fissures anal.

Salaku tambahan, dokter ngaidentipikasi sababaraha faktor anu henteu tepa anu nyababkeun ngembangkeun panyakit. Ieu kaasup kaayaan mabok alkohol parna, varicose urat tina extremities handap, kronis congestive prostatitis, berkepanjangan dahar seksual.

hipotermia salaku ngabalukarkeun prostatitis akut

Hipotermia sareng faktor sanésna anu ngaleuleuskeun awak tiasa nyababkeun prostatitis tepa.

Bentuk peradangan

Prostatitis akut ngembang dina tilu tahap, aranjeunna ogé bentuk panyakit:

  • katarak;
  • follicular;
  • parenchymal.

Bentuk catarrhal ogé katelah prostatitis subakut. Dina tahap ieu, parobahan lumangsung dina lapisan mukosa lobulus organ. Ieu dipirig ku ngaronjatna busung lapar tina kelenjar prostat, hasilna gejala gangguan kemih muncul alatan komprési tina kandung kemih jeung uretra ku organ enlarged.

Bentuk kadua nyaéta peradangan follicular, sedengkeun prosés patologis ngalegaan ka folikel kelenjar prostat. Dina tahap ieu, ngembangkeun prostatitis follicular akut kalayan formasi foci of suppuration dina lobules organ mungkin.

Tahap parenchymal dipirig ku involvement jaringan parenchymal kelenjar prostat dina prosés radang. Dina hal ieu, sababaraha abscesses leutik kabentuk. Komplikasi prostatitis akut nyaéta bisul prostat. Pangwangunanna disababkeun ku fusi foci leutik peradangan purulent kana anu ageung sareng formasi rongga anu ngeusi nanah.

Éta mangrupikeun bisul prostat anu mangrupikeun komplikasi anu bahaya. Éta tiasa dibuka nyalira, teras massa necrotic purulent henteu tiasa ngantunkeun awak, sareng inféksi nyebar ka uretra, perineum, réktum. Muka hiji bisul tina kelenjar prostat bisa ngakibatkeun ngembangkeun sepsis alatan ingress massa purulent kana aliran getih umum.

Gejala prostatitis akut

Dina prostatitis akut, gejala diucapkeun, kusabab ayana purulent foci, panyakit ieu dipirig ku kaayaan mabok parah tina sakabeh organisme. Tiap tahapan kasakit dicirikeun ku gejala husus. Penting pikeun ngarti yén pas pasén ningali dokter, langkung gampang pikeun ngubaran panyakit, ku kituna perlu terang gejala unggal bentuk radang prostat akut sareng tiasa ngadeteksi aranjeunna dina waktosna.

Gejala bentuk catarrhal:

  • beurat jeung nyeri dina perineum;
  • rarasaan tekanan sarta distention dina réktum;
  • peuting pangjurung pikeun urinate;
  • nyeri dina uretra sanggeus urinating.

Ngarareunah sanggeus urination disababkeun ku iritasi jeung komprési tina uretra.

Tahap catarrhal henteu langsung kana tahap follicular, ku kituna, perlakuan anu pas dina waktosna ngamungkinkeun anjeun ngeureunkeun prosés radang sareng ngaleungitkeun prostatitis dina ngan 10-12 dinten.

Bentuk follicular panyakit dicirikeun ku gejala anu langkung jelas:

  • nyeri aching kusam konstan di wewengkon pelvic, radiating kana anus;
  • spasms kandung kemih;
  • palanggaran defecation alatan sindrom nyeri;
  • paningkatan dina suhu awak nepi ka 38 ° C.

Dina tahap ieu, prostat geus greatly enlarged, nu provokes iritasi tina reséptor nyeri organ caket dieu. Ieu dipirig ku nyeri parna dina perineum, scrotum, anus, jeung beuteung handap. Salila gerakan bowel atawa urination, nyeri intensifies sababaraha kali, getih bisa dileupaskeun. Ngalawan latar tukang ieu, ingetan kemih akut sering berkembang kusabab paningkatan anu seukeut dina nada kandung kemih. Kaayaan ieu bahaya pikeun inféksi ginjal sareng ngabutuhkeun rawat inap gancang sareng pamasangan katéter salajengna pikeun ngaleungitkeun akumulasi cikiih.

pangukuran suhu dina prostatitis akut

Bentuk follicular dibarengan ku gejala malaise umum. Hiji lalaki karasaeun pisan capé, emotionally pegat jeung depresi alatan teu ngarareunah konstan, kinerja sarta kualitas sare sangsara. prostatitis follicular mindeng dibarengan ku insomnia alatan sering pangjurung ngagunakeun jamban.

Perlakuan prostatitis akut dina tahap ieu nyokot lila, tapi prognosis, sakumaha bener, nguntungkeun. Kalayan aksés tepat waktu ka dokter, prostatitis tiasa diubaran tanpa résiko komplikasi.

Bentuk parenchymal akut panyakit ieu dibuktikeun ku gejala di handap ieu:

  • hawa kuat naek nepi ka 40 ° C;
  • kaayaan mabok awak;
  • kelemahan umum;
  • leungitna napsu jeung seueul;
  • henteu mampuh urinate;
  • ngaluarkeun nanah tina anus nalika nyobian ngosongkeun peujit.

Kasakit ieu dipirig ku nyeri akut excruciating nu nyebar ka sakabéh pelvis. Dina sababaraha kasus, getih kapanggih dina cikiih. Bentuk parenchymal panyakit bahaya pisan sareng tiasa ngakibatkeun stagnasi akut cikiih, inféksi ginjal, sareng ngembangkeun bisul kelenjar prostat.

Komplikasi anu paling dipikaresep saatos pangobatan nyaéta transisi panyakit ka tahap kronis. Prostatitis tepa kronis dirawat kanggo waktos anu lami, ngalaksanakeun sababaraha larangan dina gaya hirup sareng peryogi ngawaskeun fungsi kelenjar prostat. Dina sababaraha kasus prostatitis kronis, penderita kapaksa terus-terusan nginum obat, sarta campur bedah oge mungkin.

Diagnostik

Metode diagnostik utama pikeun disangka prostatitis nyaéta palpation organ ngaliwatan réktum. Dina kasus peradangan akut, manipulasi ieu kedah dilakukeun sacara halus, tanpa tekanan sareng tindakan kasar. Upami teu kitu, aya résiko karuksakan foci of inflammation purulent, nu bakal ngakibatkeun panyebaran inféksi.

Nalika kelenjar prostat dirangsang, sékrési prostat dileupaskeun tina uretra, anu dikumpulkeun pikeun analisa salajengna. Pamariksaan baktériologis bahan ieu ngamungkinkeun pikeun netepkeun kanyataan prosés radang sareng nangtoskeun agén panyabab panyakit, anu nyederhanakeun pilihan obat antibakteri pikeun pengobatan.

Lamun hiji lalaki consults a urologist jeung nyeri parna sarta ngaronjat signifikan dina suhu awak, ujian rectal prostat mastikeun dilarang alatan résiko ngembangkeun hiji bisul. Pikeun nangtukeun patogén dina hal ieu, analisis cikiih atanapi PCR smear tina uretra dilaksanakeun.

Pikeun nangtukeun parah prosés radang, pamariksaan ultrasound organ dilaksanakeun. Kalayan gejala anu parah anu pakait sareng bentuk catarrhal, pamariksaan transrectal mungkin, anu ngamungkinkeun anjeun kéngingkeun gambaran lengkep ngeunaan kaayaan kelenjar prostat.

Kalayan gejala parna sareng suhu luhur, ultrasound transabdominal dilaksanakeun, nalika sénsor dipasang dina beuteung, dina tingkat kandung kemih.

Kalayan bisul tina kelenjar prostat, bedah ngaleupaskeun bisul dilaksanakeun kalayan ngabersihkeun rohangan tina massa nekrotik. Dina hal ieu, hiji MRI tina prostat ditambahkeun kana ujian diagnostik.

diagnosis ultrasound tina prostatitis akut

Pikeun gejala akut, pamariksaan transrectal henteu dilaksanakeun.

Prinsip perlakuan

Perlakuan prostatitis akut dilumangsungkeun utamana ku métode konservatif. Kumaha ngubaran prostatitis akut gumantung kana bentuk kasakit jeung tipe patogén. Dina henteuna komplikasi, sapertos bisul kelenjar prostat, terapi dilaksanakeun nganggo:

  • antibiotik;
  • obat anti radang tina grup non-steroidal;
  • antispasmodics jeung analgesics;
  • immunomodulators.

Peran utama dina pengobatan ditugaskeun pikeun terapi antibiotik. Nalika milih ubar, dokter tumut kana akun bentuk panyakit sareng riwayat médis pasien, kalebet jumlah episode prostatitis akut. Kultur baktéri sékrési prostat atawa analisis PCR tina smear ti uretra mantuan pikeun milih ubar optimal pikeun pengobatan prostatitis akut. Dumasar kana analisa ieu, mungkin henteu ngan ukur pikeun ngaidentipikasi jinis patogén, tapi ogé mariksa résistansi mikroorganisme patogén kana aksi rupa-rupa antibiotik.

Antibiotik tiasa dicandak salaku pil atanapi suntikan. Kumaha sareng kumaha ngubaran prostatitis akut diputuskeun ku dokter, saatos nganalisa keluhan pasien. Biasana kuring ngalakukeun dumasar kana prinsipna - gejala anu langkung akut, langkung seueur dosis antibiotik anu diperyogikeun pikeun pengobatan. Dina kasus anu parah, pangobatan tiasa dilaksanakeun di rumah sakit kalayan suntikan obat antibakteri.

Ubar anti radang non-stéroid dianggo salaku terapi simtomatik pikeun ngaleungitkeun bareuh sareng nyeri. Teu mungkin ngagunakeun ubar pikeun administrasi rectal (suppositories) dugi prosés radang dieureunkeun.

Upami ngosongkeun kandung kemih cacad, obat-obatan tina grup alpha-blockers tiasa resep. Peta ubar sapertos ditujukeun pikeun santai otot kandung kemih sareng uretra. Kusabab ubar langsung mangaruhan reséptor, pél tindakan gancang pisan, lega datang saatos sababaraha jam.

Salian nyandak antibiotik, dokter resep ubar pikeun merangsang pertahanan imun awak. Ieu ngamungkinkeun anjeun nyepetkeun pamulihan sareng ngaminimalkeun résiko komplikasi.

Saatos kursus terapi antibiotik, pangobatan herbal diresepkeun pikeun mulangkeun fungsi normal kelenjar prostat. Ubar ieu kalebet supositoria sareng propolis, minyak siki waluh atanapi ichthyol. Tujuan tina perlakuan sapertos nyaéta mulangkeun trophism tina kelenjar prostat, pikeun ngaronjatkeun kekebalan lokal sarta pikeun nyegah kambuh deui kasakit.

Pilihan regimen pengobatan anu pasti pikeun prostatitis akut di lalaki tetep ku dokter anu ngahadiran. Perhatikeun tanda diucapkan sarta gejala prostatitis akut, unggal lalaki kudu menta nasehat urologist a, tapi teu coba mun timer medicate.

Pél pikeun prostatitis akut

Diet pikeun prostatitis

Salila pengobatan peradangan akut, lalaki kedah taat kana prinsip diet sehat. Diet kedah hampang tapi saimbang. Éta dilarang pisan:

  • rempah panas;
  • pangan lemak sarta beurat;
  • kopi;
  • alkohol;
  • amis.

Kadaharan anu panas teuing kedah dipiceun. Larangan éta ogé lumaku pikeun kadaharan anu berpotensi ngangsonan kembung atanapi kabebeng, sabab iritasi peujit nyababkeun ningkat edema prostat.

Salila pengobatan panyakit, perlu pikeun ngawas konsumsi cai. Sanajan teu ngarareunah salila urination, paningkatan dina kaluaran cikiih poean alatan konsumsi jumlah badag cairan nyumbang ka recovery gancang tur mantuan pikeun ngaleungitkeun gejala mabok.

Pastikeun pikeun nolak kadaharan anu bisa ngairitasi lapisan lambung. Produk sapertos kalebet tuangeun lada, daging asap sareng rempah-rempah, contona, lada panas. Alkohol pikeun prostatitis mastikeun dilarang.

Precautions sarta larangan salila perlakuan

Dina hal radang akut tina kelenjar prostat di lalaki, perlu pikeun taat ka sababaraha saran.

Sanaos kanyataan yén séks mangrupikeun salah sahiji pangobatan pikeun prostatitis kongestif, éta dilarang dina peradangan baktéri akut.

Kanyataan yén salila éjakulasi, babarengan jeung spérma, hiji rusiah prostatic dileupaskeun, nu sababaraha agén pathogenic dipikagaduh. Seks anu teu dijagi tiasa nyababkeun pasangan anjeun kainfeksi. Dina waktu nu sarua, alatan kekebalan greatly ngaruksak lalaki, sanajan kontak sareng pasangan konstan bisa ngakibatkeun deterioration dina kaséhatan salaku hasil tina respon inadequate awak kana microflora cageur tina heunceut bikang.

Dina prostatitis akut, mastikeun dilarang pikeun haneut kelenjar prostat komo mandi panas. Pemanasan wewengkon sabudeureun prostat ngaronjatkeun sirkulasi getih, nu bisa nyebarkeun inféksi ngaliwatan aliran getih sakuliah awak. Dina waktos anu sami, pemanasan foci suppuration nyababkeun kanaékanana. Dina bisul prostat, paparan panas bisa ngabalukarkeun éta peupeus.

Dina kasus peradangan akut, urut kelenjar prostat atawa pangaruh iritasi sejenna dina réktum dilarang. Diet pikeun prostatitis perlu pikeun nyegah ngembangkeun kabebeng, nu bisa worsen well-mahluk jeung ngahesekeun kursus kasakit.

Anjeun teu kedah nyobian ngubaran prostatitis akut nyalira sareng nganggo metode alternatif dugi ka peradangan dieureunkeun ku antibiotik. Pangobatan rahayat tiasa dianggo salami fase pamulihan saatos ngaleungitkeun peradangan akut, tapi henteu sateuacanna, sareng aranjeunna henteu kedah ngagentos terapi ubar konservatif.

Harita ngeunaan lalaki anu geus undergone prostatitis akut ngingetkeun: perlakuan saméméhna dimimitian, nu leuwih gancang kasakit dileungitkeun. Penting pikeun konsultasi urologist dina waktos anu pas, nalika mendakan gejala anu munggaran.

Prophylaxis

Teu aya lalaki anu kebal tina radang prostat, henteu paduli umur sareng kaséhatan. Ukuran preventif bakal ngabantu ngajaga kelenjar prostat tina prostatitis akut di lalaki. Diantara aranjeunna:

  • perlakuan timely sagala kasakit tepa;
  • kabersihan;
  • prakték sanggama ditangtayungan;
  • diet saimbang.

Penting pikeun nyegah hipotermia sareng ngajagi organ pelvis tina karusakan. Éta moal superfluous nyandak ukuran pikeun nguatkeun kekebalan - mandi kontras, nyandak vitamin, sarta aktivitas fisik biasa.

Kahirupan séks biasa bakal ngabantosan nyegah prostatitis, sabab nalika éjakulasi, prosés métabolik dina kelenjar prostat ningkat. Lalaki anu séhat disarankan pikeun ngalakukeun hubungan séks 3-4 kali saminggu.

Kurangna setrés, kabiasaan goréng, diet saimbang sareng kagiatan fisik teratur - sadayana ieu mangrupikeun konci pikeun kaséhatan kelenjar prostat.